Bursztyn jest od starożytności wykorzystywany jako element efektownych ozdób – przede wszystkim atrakcyjnie prezentującej się biżuterii. Coraz częściej wykonuje się z niego również różne ozdobne przedmioty codziennego użytku. Od dawna jest jednak również ceniony za swoje właściwości prozdrowotne i używany w terapiach wywodzących się z medycyny ludowej. Jedną z nich jest używanie bursztynu na nalewkę. Przyjrzyjmy się bliżej temu, na jakie dolegliwości może ona pomóc i sprawdźmy, w jaki sposób można ją przygotować.
Czy nalewka z bursztynu ma właściwości prozdrowotne?
Bursztyn traktuje się jak jeden z kamieni szlachetnych, w rzeczywistości jest on jednak skamieniałą żywicą drzew iglastych. Ze względu na swoje organiczne pochodzenie ma złożoną budowę chemiczną i zawiera wiele substancji korzystnie wpływających na zdrowie, które mogą być wykorzystywane do przynoszenia ulgi w różnych dolegliwościach oraz stosowane profilaktycznie. W bursztynie znajdują się mikro- i makroelementy potrzebne każdemu organizmowi, takie jak magnez, żelazo, potas i wapń, lecz także bardziej złożone związki, m.in. terpeny, fenole czy kwas bursztynowy będący silnym przeciwutleniaczem, pomagającym w pozbywaniu się groźnych dla zdrowia i przyczyniających się do rozwoju chorób nowotworowych wolnych rodników. Z bursztynu używanego w różnej formie tradycyjnie korzystano przy kłopotach z nawracającymi infekcjami, z układem krążenia, a także reumatyzmem i astmą.
Jak zrobić nalewkę z bursztynu?
Nalewkę bursztynową używaną często w medycynie ludowej można sporządzić samodzielnie. Bursztyn potrzebny do jej zrobienia powinien być nieobrobiony, najlepiej, jeśli będą to możliwie małe kawałki. Pierwszym etapem powinno być opłukanie bursztynu ciepłą, lecz nie gorącą wodą oraz dodatkowe rozdrobnienie na jak najmniejsze okruchy. Można to zrobić, np. korzystając z domowego moździerza, trzeba jednak pamiętać o jego wcześniejszym dokładnym umyciu i wypłukaniu. Bursztyn należy następnie przesypać do starannie wymytej szklanej karafki i zalać spirytusem, który powinien w całości zakryć bursztynowy proszek. Najlepiej, jeśli poziom spirytusu będzie wyższy o 1–2 cm, jednak nie może go być zbyt dużo, bo stężenie okaże się zbyt słabe. Nalewkę należy odstawić w ciemnym miejscu na przynajmniej 2 tygodnie.